Oordilemma’s: de nieuwe museumpodcast voor en door jongeren
Tijdens mijn zoektocht naar een boeiend nieuwsitem over onderwijs en cultuur kwam ik terecht op de website van Publiq, waar ik het artikel “Oordilemma’s: de nieuwe museumpodcast voor en door jongeren “ vond.
Het volledig artikel is te vinden via onderstaande link.
Bij het lezen van de titel was ik meteen enthousiast en nieuwsgierig naar het volledige verhaal. Zou dit misschien interessant kunnen zijn voor mijn leerlingen van de tweede en derde graad?
62 leerlingen uit de tweede en derde graad secundair onderwijs in Mechelen zijn een creatieve samenwerking gestart met het Hof van Busleyden. Ze kwamen op het idee om een luistertour te organiseren rond enkele door hen geselecteerde werken die in het museum hangen. Aan elk werk hangt een verhaal vast. De jongeren gaven hieraan een creatieve twist en maakten er twee vertellingen over: een verzinsel en een waarheid. De bedoeling is dat de deelnemende jongeren zelf achterhalen welk van de twee verhalen de waarheid over het werk onthult.
Wat mooi is aan dit initiatief is dat het gemaakt is door en voor jongeren. De verhalen werden volledig geschreven en ingesproken door de leerlingen die het project mee vorm gaven.
De podcast laat toe dat jongeren tegen elkaar spelen om zo alle leugens en waarheden achter de werken te achterhalen. Op het einde van de tour kunnen ze dan met elkaar in gesprek gaan over de verhalen en hoe ze de vraagstukken erachter opgelosten. De titel oordilemma’s vind ik dus zeer goed gekozen. Bovendien vind ik het feit dat jongeren de mogelijkheid krijgen om hun ervaringen achteraf te delen een absolute meerwaarde aan het project. Het zorgt ervoor dat de leerlingen reflecteren over de keuzes die ze maakten tijdens de museumwandeling. Door met elkaar in gesprek te gaan ontdekken ze ongetwijfeld nieuwe feiten over de werken en leren ze bij over hun eigen manier van verbanden leggen. Tijdens klasprojecten voeg ik ook altijd reflectiemomenten toe. Ik merk dan dat mijn leerlingen via deze weg dan vaak tot nieuwe inzichten komen.
Onderaan het artikel kan je bij wijze van teaser een voorproefje beluisteren en een YouTube filmpje bekijken waarin te zien is hoe de jongeren de verhalen inspreken. Heel leuk om te zien, hoeveel plezier de leerlingen hieraan beleven.
De jongeren die in samenwerking met het educatieve team van het museum deze podcats maakten, hebben dezelfde leeftijd als de leerlingen waaraan ik lesgeef. Initiatieven als dit kunnen het duwtje zijn dat zij nodig hebben om met meer plezier een museum te bezoeken.
Veel jongeren staan niet meteen open of te springen voor een bezoek aan een museum, maar ik denk dat dit initiatief hier wel eens verandering in kan brengen en kan bewijzen dat een museumbezoek niet per definitie een saaie gebeurtenis hoeft te zijn. Aangezien de podcast een vast onderdeel wordt van het educatieve programma van het museum, geeft dit duidelijk weer dat ook zij het als positief ervaren en er een toekomst in zien.
Dit is alweer een project dat aantoont dat indien de juiste tools worden aanreikt om jongeren warm te maken voor cultuur, dit ook effectieve slaagkansen heeft. Een podcast in combinatie met historische werken blijkt wel degelijk een succes te zijn.
Dag Caroline
BeantwoordenVerwijderenJij bent in jouw zoektocht een prachtig initiatief tegengekomen. Ik ben ervan overtuigd dat de museumpodcast veel jongeren gaat motiveren om hun cultuur te verrijken. Podcasts zijn tegenwoordig ook echt geliefd. Zelf beluister ik er ook tijdens het tandenpoetsen, douchen, aankleden, koken, et cetera. Het makkelijke hieraan is dat je zelf kiest waar en wanneer je een podcast beluistert. Ik ga ineens het voorproefje bekijken en wie weet is mijn volgend museumbezoek hierbij bepaald.
Groeten Bette Leys