Het moois dat we delen: een transverhaal leesproject

 

Als groot voorstander van het vakoverschrijdend lesgeven, las ik met plezier en interesse het artikel uit het vakblad FONS ‘Het moois dat we delen: een transverhaal leesproject’.

De sterkte van transversale leesprojecten is dat eenzelfde boek vakoverschrijdend behandeld wordt en hierdoor zowel de inhoudelijke interesse alsook de motivatie van leerlingen in het lezen gestimuleerd wordt. Het boek vormt als het ware de rode draad doorheen de verschillende vakken waarnaar de nieuwe leerstof wordt teruggekoppeld.

Recensie: Het moois dat we delen - Boeklovers

Ine Desplinter, leerkracht Nederlands in het Spes Nostra Instituut in Heule, werkte samen met haar collega-leerkracht godsdienst een vakoverschrijdende lesopdracht uit rond het boek ‘Het moois dat we delen’ van Ish Ait Hamou. Deze lesopdracht werd uitgewerkt voor de leerlingen uit het vijfde middelbaar.

Het boek werd in de lessen godsdienst en Nederlands vanuit verschillende perspectieven besproken. Zowel de taalcomponent als de inhoudelijke thematieken kwamen afwisselend in beide lessen uitgebreid aan bod. Daarnaast kwam de auteur in de school een lezing geven over het boek en ging hij aansluitend met de leerlingen in gesprek over de verschillende thema’s die in zijn boek werden besproken.

Om een goed beeld te krijgen rond de impact van dit transversale project  (Is er een effect op de leesmotivatie en bij wie zien we die het sterkst?; Hoe vertaalt deze benadering zich naar de interesse in het vak godsdienst?; Hoe graag lezen de leerlingen eigenlijk?) stelden de betreffende leerkrachten een vragenlijst op die vervolgens werd afgenomen bij 44 leerlingen uit het vijfde middelbaar. Uit deze bevraging konden ze vaststellen dat de score voor hoe graag leerlingen lezen gemiddeld lager is dan 2,5/5. Deze resultaten liggen in lijn met de resultaten uit eerdere afgenomen onderzoeken (PISA, PIRSL …) bij verschillende leeftijdsgroepen.

Een belangrijke bevinding uit deze bevraging is dat jongens gemiddeld lager scoren dan meisjes. Deze bevinding kan ik ook beamen vanuit mijn eigen ervaring met leesopdrachten bij mijn leerlingen uit de tweede en derde graad BSO. Vooral de meisjes lezen naast de verplichte leesopdrachten af en toe een jeugdroman.

Daarnaast komt uit het artikel duidelijk naar boven dat dit project zeer bevorderend is voor zowel het stimuleren van de leesmotivatie als voor de interesse in het vak godsdienst. De leerlingen die voorheen al graag lazen, gaven aan in de toekomst nog rond transversale projecten te willen werken. Ook de leerlingen die minder of niet graag lazen, gaven aan dat hun interesse in lezen wel gewekt was. Uiteraard hangen de slaagkansen van dit project ook af van het thema van het boek, de auteur etc. 

Als ik het leesplezier bij mijn leerlingen (BSO) wil aanwakkeren, dan denk ik dat een transversaal leesproject een geschikte manier is om mijn doel te bereiken. Met dit project bereik je naar mijn mening ook veel meer dan enkel het aanwakkeren van het leesplezier. Ook het samen-lezen wordt bevorderd, leerlingen stimuleren elkaar om te lezen door met elkaar in gesprek te gaan over het boek. In de verschillende vakken worden er nieuwe inzichten gecreëerd, die hen zeker helpen, om in en buiten de schoolse context op een andere en wijdere manier naar de dingen te kijken.   

Doordat het boek in meerdere vakken besproken wordt, zal lezen ook meer ingeburgerd raken. Hierdoor gaan leerlingen hopelijk ook meer en liever lezen en zal uiteindelijk de intrinsieke motivatie om te lezen aangewakkerd zijn.

Om de jongens aan het lezen te krijgen zal het ook belangrijk zijn om een boek te vinden dat net die doelgroep het meest aanspreekt. Dat wordt een hele uitdaging, maar één die ik heel graag en met veel enthousiasme wil aangaan.


Reacties

  1. Dag Caroline

    Wat leuk dat je dit artikel gekozen hebt. Ik heb het ook meteen gelezen toen FONS in mijn bus viel. Ish Ait Hamou kan niet alleen dansen - zo heb ik hem ooit leren kennen - maar hij scoort ook hoge toppen met zijn boeken. Ik hoor hem heel graag praten. Zo luisterde ik de voorbije maand november nog naar zijn 'optreden' bij Tom De Cock in de Boekenmarathon van Boek.be en VRT NU - een succesvol initiatief ter vervanging van de Boekenbeurs. Ish lijkt mij een zeer warme persoonlijkheid die heel wat wijsheid in zich draagt; vandaar dat de thema's verantwoordelijkheid, vergeving en verbinding hem dan ook zo na aan het hart liggen. Hij schrijft vanuit een zekere drang om dat wat hem bezighoudt aan het grote publiek bekend te willen maken en in dit geval sterkt hij zijn verhalen nog eens extra aan door er zelf over te gaan praten in scholen. Een zeer geslaagd initiatief, zoals nu blijkt!
    Zoals je weet, loop ik ook stage in de derde graad BSO. En was dit een coronavrij jaar geweest, dan had ik mogelijk een gelijkaardig project met het thema 'oorlog' op touw gezet voor onze leesbevorderingsopdracht binnen de co-creatie. Dat thema is ook zeer dankbaar voor vakoverschrijdende lessen bij de vakken Nederlands, geschiedenis en godsdienst. Ik had ook een auteur willen uitnodigen en wou ter afsluiting op uitstap met de leerlingen van de derde graad, maar aangezien er zeer strenge coronamaatregelen gelden in onze stageschool, was dat helaas allemaal niet mogelijk. Hopelijk kunnen we er later toch eens mee aan de slag gaan, al kijk ik nu ook heel erg uit naar de resultaten van mijn poging om verhaalplezier om te zetten in leesplezier!
    En toeval of niet: ik kreeg 'Het moois dat we delen' dit jaar onder de kerstboom. De wakkere luisteraar in ons gezin had mijn interesse opgemerkt! Het volgende boek dat we 'mogen' lezen als opdracht voor deze cultuurportfolio, ligt dus al klaar. Ik kan haast niet wachten, maar eerst even die vervelende maand januari overbruggen.
    Caroline, ik wens je heel veel succes met dit transversaal leesproject!

    Groetjes,
    Christel

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts