Nooit meer dt-fouten maken



 

Leerkracht uit Lokeren bedenkt “werkwoordenwiel” om nooit meer dt-fouten te maken

De laatstejaarsstudent Yannick Vercauteren bedacht wel een heel originele manier om leerlingen te helpen schrijven zonder dt-fouten: het “werkwoordenwiel”.  Het werd een soort praktische kijkwijzer met vormen en kleuren die leerlingen helpt bij het vervoegen van werkwoorden.

Het volledige artikel vind je via volgende link:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/10/leerkracht-uit-lokeren-bedenkt-werkwoordenwiel-om-nooit-meer-dt/

Wat begon als een idee tijdens zijn bachelorproef is ondertussen uitgegroeid tot een veelgebruikt hulpmiddel tijdens de lessen Nederlands. Ook in onze school zou dit wiel zeker een meerwaarde kunnen zijn. Naast de klassieke schema’s, die voor sommige leerlingen nog te onduidelijk zijn, kan dit wiel zeker een waardig alternatief zijn.

Naast het gebruiksvriendelijke aspect van het wiel is het belangrijk dat leerlingen actief met de materie aan de slag gaan. Dit bezig zijn, motiveert hen om op een speelse manier de vervoegingen onder de knie te krijgen.

Voordat deze leerkracht in opleiding begon met het uitwerken van zijn wiel, deed hij eerst een onderzoek naar hoe het nu komt dat, ondanks de vele schema’s, zoveel jongeren en volwassenen dt-fouten blijven maken. Volgens Yannick liggen verschillende redenen aan de basis. De voornaamste reden, zo blijkt uit onderzoek, is dat we vaak de vorm nemen die we het meeste gebruiken. Zo schrijven we 'het gebeurt' minder vaak dan iets wat 'gebeurd' is. De vorm die we het meest gebruiken, gaan we dan ook schrijven in zinnen waarin het niet past.

Dit probleem zie ik ook heel vaak bij mijn eigen leerlingen die het werkwoord gebeuren dikwijls met een ‘d’ schrijven en dit zonder rekening te houden met de betreffende tijden (tegenwoordige en verleden). Tijdens het uitleggen van de spelling merk ik dat sommige leerlingen in de war raken bij het overlopen van de klassieke schema’s. Vooral mijn leerlingen met dyslexie hebben moeite met het uiteenhouden van de verschillende regels. Voor hen kan dit werkwoordenwiel misschien de oplossing zijn om in het web van regels, enige structuur te vinden.

Als toekomstig leerkracht Nederlands vind ik het belangrijk om alle hulpmiddelen die leerlingen kunnen helpen om taalvaardiger te worden met beide handen aan te grijpen. Na het lezen van dit artikel contacteerde ik dan ook mijn directeur met de vraag om een aantal van deze wielen aan te kopen.

Kan een praktische kijkwijzer voor werkwoordspelling ...

Vlaamse student lanceert 'werkwoordenwiel' dat dt-fouten ...

 

Reacties

  1. Dag Caroline

    Ik deel hier je mening. Het gaat de laatste tijd te veel over '-dt' zonder dat leerlingen begrijpen in welke tijd zij juist aan het schrijven zijn. Het is ongelofelijk belangrijk dat we dit als leerkrachten Nederlands terug oppikken.

    Ik vind het fantastisch om te horen dat jij meteen initiatief neemt en die hulpmiddelen wil aankopen. Ik ben daarnaast ook wel sceptisch: is het echt nodig om onze leerlingen via deze tool de -dt-regel te leren? Kan het niet op een andere manier? Gaan zij dit meenemen naar het examen?

    Het zijn vragen waar ik graag eens met ons allen over in discussie zou willen gaan.

    Dankjewel voor dit artikel te posten! Samen komen we er wel uit!

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts