Cultuur stimuleert culturele vaardigheden van jongeren
![]() |
Beeld: cultuurkuur.be |
“Cultuur, dat is dans, theater, schilderkunst en meer. Cultuur gaat over stilstaan bij wat mensen denken en doen”, lees ik op de website van VRT. Met deze stelling promoot VRT NWS zijn nieuwste creatie: ‘EDUbox Cultuur, een verruimende blik op de wereld’
Bij de uitwerking van deze box werkte VRT NWS samen met CANON Cultuurcel, het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel) en Art United, een samenwerkingsverband tussen verschillende musea, erfgoed- en cultuurpartners.
Deze box is speciaal ontwikkeld voor het secundair onderwijs met als doel jongeren te laten nadenken over culturele en maatschappelijke thema’s. Ook ontdekken leerlingen aan de hand van verschillende werkvormen hoe culturele expressie en cultuurbeleving tot meer wederzijds begrip leiden.
Als leerkracht kan je - volgens het artikel – meteen aan de slag me de kant-en-klare-box. Zo belooft het de leerlingen een interactieve leerervaring te geven, verrijkt met audiovisueel materiaal en diverse digitale tools. Ook de eindtermen en sleutelcompetenties worden behaald bij het inzetten van dit extra lesmateriaal.
Wat ik waardeer is dat de box op verschillende manieren verkrijgbaar is. Zo biedt VRT NWS volgende mogelijkheden aan: een fysieke box, een downloadbare pdf en interactieve online lessen die geschikt zijn voor groepswerk in de klas. Hiernaast is de box ook inzetbaar als interactieve videoles, wat ideaal is in tijden van afstandsonderwijs.
Concreet zullen jongeren hun eigen invulling van cultuur verkennen/ontdekken. Zo leren ze aan de hand van verschillende vragen hoe ze kunst beleven en wat het met hen doet. Wat is cultuur? Wat betekent het? Daarnaast gaan ze ook met elkaar in dialoog over de verschillende vormen die cultuur rijk is. Stapsgewijs verbreden ze op deze manier hun blik op cultuur en op de samenleving.
Naast de bewustwording van de eigen interesse in cultuur, leren de jongeren ook verschillende culturele vaardigheden. Zo zullen ze leren waarnemen, verbeelden, conceptualiseren en analyseren.
Omdat beeldtaal de taal van de jeugd is, biedt de foto-app, uitgewerkt en begeleid door Tree company, een innovatiebureau voor online democratie, de leerlingen de kans om een actieve cultuurparticipant te worden. De app zet leerlingen aan tot actie door ze de mogelijkheid te geven, hun kijk op de wereld in beeld te brengen. Inspirerende voorbeelden van bekende kunstenaars en artiesten bieden een houvast aan zowel leerkracht als leerlingen.
Aan de hand van ‘challanges’ delen jongeren hun foto’s. Door het tonen van een verscheidenheid aan foto’s, ontdekken jongeren hoe iedereen anders naar de wereld kijkt. Deze kijk wordt mee bepaald door de thuissituatie, achtergrond, religie en omgeving.
De EDUbox wordt aangeboden via de website van VRT en op vrtnws.be. Omdat ik eerder al met een EDUbox rond nepnieuws, weet ik dat het zeer goed uitgewerkt lesmateriaal is. Ook deze box ga ik dus zeker in mijn lessen integreren.
Het volledige artikel vind je via volgende link:
Reacties
Een reactie posten