Laagtaalvaardige leerlingen lezen niet graag? Onzin!

Laagtaalvaardige leerlingen lezen niet graag? Onzin! - Klasse
Beeld: Klasse.be

 

Met veel interesse las ik op klasse.be het artikel Laagtaalvaardige leerlingen lezen niet graag? Onzin!. Het feit dat leerlingen uit een OKAN-klas of BSO niet graag lezen is, volgens de drie studenten die hier een bachelorproef over schreven, niet te wijten aan de motivatie van de leerlingen, maar wel aan het aangeboden leesmateriaal dat veel te kinderachtig is.

Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan en Robbe Pessiemier, drie studenten aan de lerarenopleiding van Arteveldehogeschool, kwamen tot bovenstaande conclusie toen ze samen hun bachelorproef over leesbevordering bij laagtaalvaardige leerlingen schreven. Voor hun onderzoek trokken ze naar de bib, op zoek naar leesmateriaal voor de OKAN-klas. Helaas kwamen ze met lege handen terug thuis. Het enige wat de bib te bieden had op het niveau van ‘makkelijk lezen’ waren boeken over draken en prinsessen, wat niet echt motiverend leesmateriaal is voor 16-jarige jongeren.

Uit PISA-onderzoek blijkt trouwens dat een gebrek aan leesmotivatie een ‘algemeen’ tienerprobleem is in Vlaanderen. Ook hier kan de verklaring voor een deel liggen in het gebrek aan aangeboden materiaal op school, zoals boeiende en rijke teksten of boeken die inspelen op de leefwereld van de leerlingen.

Uit de gesprekken met de anderstalige leerlingen bleek al snel dat de jongeren wel heel graag lazen en al vele literaire kleppers in hun moedertaal verslonden hadden. Het grote probleem voor deze jongere was dat ze, omwille van een beperkte taalvaardigheid, Nederlandstalige jeugdliteratuur nog te moeilijk vonden en de boekjes op hun Nederlandstalig leesniveau als te kinderachtig beschouwden.

Uit een enquête die de drie studenten afnamen bij leraren uit diverse scholen, bleek dat veel van hen vooroordelen hadden over de leesmotivatie van hun anderstalige leerlingen. Een veel voorkomende denkfout die leraren maken, is dat je barrière, gevormd door een andere thuistaal, niet mag verwarren met ‘niet graag lezen’. Omdat de leraren die werden geïnterviewd het leesplezier wel wilden bevorderden, maar hier geen materiaal voor vonden, besloten de drie studenten om zelf een handboek voor OKAN en BSO te ontwikkelen.

Het resultaat is een mooi ontwikkeld literatuurhandboek vol met rijke kortverhalen op gedifferentieerde leesniveaus en aansluitend de leefwereld van de anderstalige tiener. De kortverhalen werden geschreven door onder andere Lize Spit en Herman Brusselmans.

In het handboek wordt vooral de focus gelegd op de drie pijlers van leesbevordering. De eerst pijler is het technisch lezen, waarbij leerlingen woorden moeten kunnen ‘ontcijferen’. Een tweede pijler legt de nadruk op functioneel lezen – lezen met een doel – en een derde pijler ten slotte focust op het leesplezier. De oefeningen die in het handboek zijn verwerkt zijn opgebouwd rond 6 componenten: tekstbegrip, literatuurbeleving, woordenschat, taal (lidwoorden- of schrijfoefening), inburgering en gesprek.

Het handboek wordt gratis ter beschikking gesteld en kan je downloaden via:

https://overhaald.wixsite.com/website

Dit handboek ga ik volgend schooljaar zeker inzetten in mijn eigen lessen Nederlands om het leesplezier in mijn BSO-klassen aan te wakkeren. Via de kant-en-klare oefeningen die bij elke tekst aangeboden worden kunnen leerlingen op een leerrijke en boeiende manier het Nederlands aanleren.

Het volledige artikel vind je via volgende link:

https://www.klasse.be/238738/laagtaalvaardige-leerlingen-lezen-niet-graag-onzin/

 

Reacties

  1. Dag Caroline,

    Ik heb jouw blog met veel interesse gelezen en herken wat jij hier beschrijft. Het is moeilijk om leesplezier te ontwikkelen bij jongeren als de inhoud van hun leesniveau, niet aansluit bij de interesses die deze jongeren hebben. Ikzelf heb ook alvast het lesmateriaal gedownload en ga dit komende zomer eens goed bekijken om te zien op welke manier ik dit in mijn lespraktijk kan integreren.

    Gitte

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Caroline

    je haalt een zeer veel voorkomend vooroordeel aan. Natuurlijk bestaan er ook leerlingen in het BSO of in het OKAN-onderwijs die graag lezen.
    Maar toch denk ik dat een beperktere leesvaardigheid bij sommige leerlingen wel voor minder leesplezier zorgt. Ik merk dat sommige jongeren met bijvoorbeeld dyslexie sneller gefrustreerd geraken wanneer ze niet zo snel of niet zo vlot kunnen lezen dan dat ze gehoopt hadden.
    Bedankt om de link naar het lesmateriaal in je artikel te plaatsen, dit kan ik zeker gebruiken in mijn lessen in het BSO!

    Groetjes
    Elien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Caroline

    Ik ben zeer blij met jouw artikel. Ik sta heel veel in BSO en ik ben ook al vaak gebotst op het feit dat de leerlingen lezen niet zo fijn vinden. Ik vind het net zoals andere collega's ook moeilijk om de leerlingen aan het lezen te krijgen. Toch probeer ik hen aan te moedigen door lectuur te geven dat hen kan interesseren en past bij hun leefwereld.
    Ik ga in de vakantie zeker aan de slag met dit materiaal.

    Bedankt!

    Groetjes
    Claudy

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts