Vernieuwde boekenzoeker biedt leestips op maat
Op zoek naar een boek dat bij je past? Boekenzoeker helpt je kiezen!
Bij het scrollen door de webpagina’s van FONS, viel mijn oog op dit artikel. De eerste zin van de inleiding deed mijn lerarenhart sneller slaan. Zou dit het instrument kunnen zijn dat ik nodig heb om mijn leerlingen van de 2de en 3de graad BSO aan het lezen te krijgen en waarnaar ik al zo lang op zoek ben?
Het artikel staat gepubliceerd op de website van het vaktijdschrift FONS ‘Vernieuwde Boekenzoeker BIEDT LEESTIPS OP MAAT’. Het is te vinden via onderstaande link.
https://frisonderwijsnederlands.files.wordpress.com/2020/09/fons_6_1_kuypers.pdf
Omdat ik al lang op zoek ben naar manieren om mijn leerlingen goesting te doen krijgen om te lezen, is dit initiatief als het ware “een geschenk uit de hemel”. Met heel veel aandacht nam ik het boven vermeldde artikel dan ook door, waarna ik zelf met de website aan de slag ging. Na het uitproberen van de site kan ik stellen dat er wel degelijk voor elke leerling een geschikt boek bestaat dat aansluit bij zijn of haar interesses. Het gaat erom de juiste tools aan te bieden die ervoor zorgen dat kinderen en jongeren eenvoudig de weg vinden naar het juiste boek.
Het idee achter boekenzoeker is eenvoudig, maar bijzonder effectief. Aan de hand van vijf zoekcriteria, ‘leeftijd’, ‘soort’, ‘thema’, ‘dikte’ en ‘extra’ – gebaseerd op de leesvoorkeuren en interesses van de leerlingen – geeft de website boekentips op maat. Bij elke tip staat ook een korte inhoudelijk beschrijving en/of luisterfragment, die de lezer een inkijk geven in het verhaal.
Leerlingen van 0 tot 18 jaar, kunnen uit een selectie van 3000 titels, hun - op het lijf geschreven - boek kiezen. Om de keuzemogelijkheden overzichtelijk te houden, worden de titels netjes geselecteerd voor zowel de beginnende als de gevorderde lezer.
Het artikel vat bondig samen wat je als leerling moet doen om op de website boekenzoeker het geschikte boek te vinden. Ook als leerkracht krijg je voldoende tips om lezen in je klas te promoten. Vooral de tip die aangeeft dat er via boekenzoeker leeslijsten voorhanden zijn, gelinkt aan actuele thema’s zoals onder andere klimaat, pesten en racisme, neem ik zeker mee in mijn volgende lesvoorbereidingen.
Het artikel promoot ook het delen van boekentips via hun sociale media. Leerlingen kunnen ter waardering sterren geven aan boeken en een reactie posten. Fijn dat het artikel aandacht besteedt aan het feit dat jongeren elkaar kunnen stimuleren om te lezen. Dit is een leuke tip om mee te geven aan mijn leerlingen.
Via de website heb ik alvast een aantal affiches besteld om van mijn klaslokaal nog meer een leeslokaal te maken. Hopelijk kan ik mijn enthousiasme op de leerlingen overbrengen en hun nieuwsgierigheid prikkelen zodat ze zelf een kijkje gaan nemen op de website.
Na de herfstvakantie staat in mijn lessen het thema ‘lezen is leuk’ gepland. Hierin zal ik de leerlingen de mogelijkheid bieden om de website actief te ontdekken. Klassikaal zullen we dan de gevonden titels bespreken en manieren zoeken om de boeken effectief in handen te krijgen.
Door dit artikel ben ik op de hoogte van een geweldig initiatief dat hopelijk mijn leerlingen of toch zeker een aantal van hen zal aanzetten tot lezen. Ikzelf ben alvast overtuigd van het nut van de boekenzoeker. Elk actie die leerlingen aanzet tot lezen of ze een middel aanbiedt om meer leesplezier te ervaren kan ik alleen maar ten volle aanmoedigen.
https://www.boekenzoeker.be is een initiatief van https://www.iedereenleest.be/
Reacties
Een reactie posten