Anderstalige nieuwkomers leren Nederlands door theater

 

Dit theaterproject bewijst dat je niet enkel Nederlands leert door op de schoolbanken te zitten, maar dat het ook  wel degelijk kan op een heel andere en creatievere manier. De inleiding van het artikel vat het initiatief mooi samen “Het werd een artistiek én educatief project waarbij de kennis van de Nederlandse taal, het integratieproces en het welbevinden centraal stonden.”

Het artikel staat op de website van de organisatie cultuurkuur.be. Je kan het ook bekijken via volgende link:

https://www.cultuurkuur.be/project/anderstalige-nieuwkomers-leren-nederlands-door-theater

Voor dit project werkten een aantal leerkrachten NT2 van CVO Miras samen via 'DynamoProjects' met Sophie Cocheteux-Depraeter, regisseuse en actrice, die al ervaring heeft met het opzetten van theaterprojecten voor migranten.

Het theaterstuk “Tijdrijscongres” gaat over een internationaal congres waarin het thema tijdreizen centraal staat.  Mensen van over de hele wereld komen er bijeen om er vervolgens in absurde situaties te verzeilen. De tekst is geschreven door Jeroen Theunissen, NT2-leerkracht en acteur.

Het artikel benadrukt de kracht van samenwerken. Zo focusten de leerkrachten NT2 op het Nederlandstalige aspect, terwijl de regisseuse de acteerprestaties onder de loep nam.

Ook bij het uitwerken van projecten in mijn eigen lessen werk ik samen met collega’s van andere vakken. Het vakoverschrijdende aspect zorgt ervoor dat meerdere vaardigheden kunnen getraind worden.

 

Het is ook deze visie die me zo aanspreekt in dit project. Verschillende disciplines worden gecombineerd en komen tot uiting in een mooi geheel. Dit gaat voorbij aan het oude systeem van hokjes-denken en leunt meer aan bij de modernere visie rond taaleducatie in het secundair onderwijs die gaat ingevoerd worden. Minder vakgericht werken en meer projectmatig en vakoverschrijdend onderwijs. Deze manier van werken en denken is iets waar ik me voor 100% in kan vinden. 

Een vereiste om deel te mogen nemen aan het theaterstuk was een basisniveau van het Nederlands. Begrijpelijk, aangezien het een Nederlandstalige vertoning is. Maar ook cursisten met een beperkte kennis Nederlands die interesse hadden in de toneellessen, bleven niet in de kou staan. Voor hen werd een extra module ‘spreekdurf’ opgericht, zodat ook zij als figurant konden deelnemen aan het theaterstuk.

In mijn klassen zitten ook veel leerlingen die het zeer moeilijk vinden om vooraan in de klas iets te vertellen of een rollenspel te spelen. Een aantal lessen ‘spreekdurf’ organiseren in de lessen Nederlands in zeker iets wat me aanspreekt.

Omwille van de coronacrisis heeft het theaterstuk niet kunnen plaatsvinden in culturele centra, maar is het te bekijken via onderstaande link:

https://www.youtube.com/watch?v=hFBCWAc8zTQ&feature=emb_logo

Dit project is een fantastische manier om de Nederlandse taal te oefenen en zal zeker dienst doen als inspiratie bij mijn eigen lessen. In onze school heeft het merendeel van de leerlingen reeds een goede basiskennis van de Nederlandse taal waardoor ik meer de focus kan leggen op woorduitbreiding, verbanden leggen en spreekdurf. Allemaal vaardigheden die nodig zijn om op te groeien tot een kritisch en mondig persoon. 

 


Reacties

  1. Beste Caroline,
    Wat een mooi project! Zoiets kan ik alleen maar toejuichen. Theater kan een verbindende factor zijn in het aanleren van taal. Enkele jaren geleden gaf ik zelf les aan OKAN-leerlingen. Omwille van het grote verschil in leeftijd en basiskennis van het Nederlands, leerden ze in mijn lessen expressie ook vooral spreken door te doen. We speelden eenvoudige, alledaagse situaties na. Op deze manier oefenden ze veel vaardigheden en leerden ze tegelijk van elkaar. Ik ben daarom zeker te vinden voor dit soort initiatieven. Als ik de leerlingen van toen tegenkom, spreken ze mij in hun allerbeste Nederlands aan. Het is mooi om te zien wat de lessen expressie hebben opgeleverd.
    Groeten,
    Griet

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts