De grote zeppelin
Omdat mijn jaarlijkse uitstap naar de boekenbeurs helaas niet kan doorgaan, ben ik genoodzaakt mijn ‘leeshonger’ op een andere manier te stillen. De webinar blijkt een waardige vervanger.
Stipt om 11u zit ik klaar om een online lezing van Koen Crul bij te wonen. Tijdens dit online moment zal hij zijn nieuwste boek 'De grote Zeppelin' toelichten.
Het boek is ontstaan vanuit de vraag van het secundair onderwijs om didactische tools aangereikt te krijgen om te werken rond kunstzinnige vorming. De auteur Koen Crul, zelf leerkracht kunst bij Vives, beseft als geen ander het belang van deze vraag.
Hij schreef het boek dan ook vanuit het idee dat leerlingen uit het secundair onderwijs recht hebben op kwalitatieve kunsteducatie. Wat dit concreet betekent legt hij uit aan de hand van de disciplines: visie, strategie, ontwerp en begeleiding die de hoofdstukken in het boek vormen. Daarnaast pleit hij voor het creëren van meer ruimte in de lessenroosters om deze disciplines vorm te geven.
De verschillende onderdelen licht de auteur vervolgens met veel passie toe. Je ontdekt als leerkracht een heel gamma aan mogelijkheden om de thema’s drama, dans, muziek, beeld en media te verwerken in je lessen.
Wat ik bijvoorbeeld concreet meeneem naar mijn lessen rond het thema vluchtelingen, is het kunstwerk 'onderweg' van de Syrische kunstenaar Nizar Ali Badr, waar de auteur een volledig hoofdstuk aan wijdt.
Elke dag gaat Nizar op zoek naar stenen om te verwerken tot een verhaal. Via deze weg klaagt de kunstenaar de moeilijke omstandigheden van zijn volk aan.
De bedoeling is om dit werk te integreren in mijn lessen aan de hand van sleutelvragen:
Wat is onderweg zijn?; Hoe zou jij dit uitdrukken?; Welk beeld gebruik je om je verhaal te vertellen?
Via het kunstwerk en deze richtvragen zal ik een klasgesprek opbouwen rond het thema vluchtelingen. Dit is een heel eenvoudige maar tegelijkertijd bijzonder krachtige werkwijze die leerlingen aanzet tot nadenken. Het biedt hen ook mogelijkheden om op een andere manier naar dit delicate onderwerp te kijken en hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Alle thema’s die in het boek aan bod komen, zijn steeds gericht op het vakoverschrijdend en projectmatig werken. Kunst integreren in andere vakken staat centraal.
Om een geschikt onderwijsthema voor zijn lessen te vinden, stelt de auteur zich volgende drie standaardvragen.
1. Ben ik er als leerkracht zelf enthousiast over?
2. Is het cultureel interessant?
3. Sluit het aan bij de leefwereld van de leerlingen?
Het zijn net deze drie vragen die ik zelf ook steeds stel bij het zoeken naar lesonderwerpen en hoe ze aan te brengen.
Meer kunst integreren in mijn lessen zal vanaf nu zeker een onderdeel in mijn lesvoorbereiding zijn. Dit is niet iets waar leerlingen spontaan naar op zoek gaan. Als leerkracht kan ik hen dus zeker een duwtje in de rug geven.
Reacties
Een reactie posten