Hart van kristal
Sprookjes behoren niet meteen tot het boekgenre dat ik normaliter lees. Als toekomstig leerkracht Nederlands vind ik het wel belangrijk dat ik een brede kennis ontwikkel over de verschillende genres die de boekenwereld rijk is. Vanuit dit standpunt viel mijn keuze op het boek ‘Hart van kristal’ van de filosoof Frédéric Lenoir .
Het boek gaat over een jonge prins die door een vloek met een hart van kristal geboren wordt. Rond zijn hart ligt letterlijk een laag van kristal. Hierdoor kan hij zich niet binden en voelt hij weinig emoties als een verwante hem verlaat. Naarmate hij ouder wordt en merkt dat leeftijdstijdsgenoten verliefd worden, beseft hij dat hij deze gevoelens niet ervaart en hierdoor iets essentieel mist.
Na raadpleging van ‘De diepe macht van de wereld’ door meester Zhou, een oude, wijze man die vaak om raad wordt gevraagd, moet hij op zoek gaan naar de vrouw die zijn hart kan ontdooien. Met deze raad trekt de prins de wijde wereld in. Tijdens deze zoektocht door een sfeervol sprookjesland komt hij in aanraking met verschillende figuren zoals reuzen, een sprekende scarabee en een tovenares die hem telkens een waardevolle levensles meegeven.
Zo begint elk hoofdstuk met een belangrijke levensvraag waarop dan een mogelijk antwoord wordt gegeven. Het hele verhaal is een terugverwijzing of flashback van de oude koning, die zijn levensverhaal vertelt aan zijn kleindochter Aloa.
Het boek is een sprookje voor jong en oud. Door de heldere en begrijpelijke schrijfstijl mikt de auteur op een breed publiek. De prachtige kleurenillustraties die de spirituele boodschappen in het boek ondersteunen, spreken tot de verbeelding en zullen jongeren zeker bekoren. Deze zaken maken het boek heel geschikt als leesmateriaal tijdens verschillende vakken. Door de verscheidenheid aan thema’s die in het boek aan bod komen, biedt het zeker mogelijkheden om vakoverschrijdend te werken.
Naast het sprookjesachtige verhaal doet het boek je nadenken over belangrijke menselijke thema’s zoals verliefdheid, liefde, verlies, verdriet en intuïtie. Allemaal thema’s waar jongeren mee bezig zijn en die de moeite waard zijn om tijdens een nabespreking aan bod te laten komen.
Tijdens een aansluitend klasgesprek kan het boek besproken worden vanuit de leeservaring van de jongeren en vanuit mijn eigen leeservaring als volwassene. De beleving vanuit deze verschillende perspectieven kan volgens mij verrassende inzichten opleveren.
Reacties
Een reactie posten