Killie Billie

 

 

KILLIE BILLIE is figurentheater op speed. Een waanzinnige rollercoaster van spel, live-muziek en video, vol spannende momenten die je naar adem doen happen. Niet voor Watjes !

(FroeFroe, 2020)

Tijdens mijn online zoektocht naar een geschikte toneelvoorstelling, vond ik de opvoering ‘Killie Billie’ van het theatergezelschap FroeFroe. Het theaterstuk is gemaakt voor kinderen vanaf 7 jaar, maar er zitten voldoende elementen in verwerkt die ervoor zorgen dat het stuk ook voor volwassenen niet verveeld.  Het is humoristisch, herkenbaar en wordt gespeeld door een fantastisch gezelschap.

De online voorstelling kan je bekijken via volgende link:

https://www.froefroe.be/nl/production/12826/killie-billie

Zelf ga ik niet zo vaak naar een toneelstuk kijken. Enkel tijdens schoolevenementen engageer me ik als begeleidende leerkracht. Een voorstelling kiezen om te bespreken op deze blog, was aanvankelijk dan ook een hele opgave. Ik zag er, in deze drukke studieperiode, eerlijk gezegd een beetje tegen op. Dit stuk bleek gelukkig een schot in de roos te zijn. Ik heb gelachen, meegeleefd met Billie en was oprecht ontroerd door het verhaal. Na het bekijken van deze energieke voorstelling nam ik me voor om eens wat vaker een vrije avond te spenderen aan de podiumkunst. Het hoeft niet altijd een boek of Netflix-serie te zijn.

Het verhaal gaat over Billie, een meisje dat gelukkig is tot op de dag dat mama en papa uit elkaar gaan. RudyRudy, de vriend van Billie, vindt het wel goed. Want kinderen van gescheiden ouders hebben een fijn leven: twee huizen, veel cadeautjes, twee keer Kerstmis, plusvader, plusmoeder en plusbroertjes en -zusjes.

Billie denkt dat het haar schuld is dat haar ouders uit elkaar zijn en voelt zich schuldig. Ze wil maar een ding: dat mama en papa terug verliefd worden op elkaar. Volgens de bloemenfee kan Billie hiervoor zorgen. Het enige wat ze moet doen is het stuifmeel van de liefdesbloem in de ogen van haar ouders blazen. Als haar ouders het stuifmeel in hun ogen krijgen worden ze op slag terug verliefd op elkaar. Billie vindt dit een goed plan en gaat op zoek naar de bloem.

Dit theaterstuk zou ik zeker met mijn leerlingen uit de eerste en eventueel tweede graad kunnen zien. De boodschap die erachter zit ( hoe ga je als kind om met de scheiding van je ouders) en de herkenbare gevoelens die Billie toont zoals schuldgevoel, droefheid, eenzaamheid en onzekerheid geven zeker voldoende stof om achteraf klassikaal over te praten. Voor leerlingen waarvan de ouders gescheiden zijn, kan zo’n theaterstuk troost bieden en een hulp zijn bij het aanvaarden en verwerken van de gevoelens waarmee ze worstelen.

Op de website van FroeFroe staan meerdere theaterstukken die de moeite waard zijn om in de klas te tonen. Aangezien ze allemaal geschiedkundige of maatschappelijke thema’s bevatten, bieden ze voldoende gespreksstof om een lesonderwerp rond uit te werken. Elke theaterstuk wordt trouwens vergezeld van een lesmap en andere leuke informatie die je op de website van het theatergezelschap kan vinden.

Dat de groep hun theaterstukken online aanbieden is een mooi initiatief, maar thuis op het scherm gaat helaas toch een deel van de live beleving verloren.  Het kan echter wel een opstap zijn om, wanneer het terug mogelijk wordt, regelmatiger een voorstelling te gaan bijwonen.

Reacties

Populaire posts