Brief aan Cooper en de wereld


Brief aan Cooper en de wereld | Dalilla Hermans ...
Beeld: Standaard Uitgeverij

Nadat ik de roman Black Out en het wondermooie kinderboek Brown Girl Magic van Dallila Hermans had gelezen, was ik benieuwd  of haar debuutroman Brief aan Cooper en de wereld, me ook zo kon bekoren als de twee voorgaande.

Ik wil je meenemen in mijn levensverhaal, zodat je je eigen verhaal beter zult snappen en zult kunnen plaatsen. Ik wil met de wereld delen wat het doet met een mens, opgroeien in een zee van wit als een wolkje bruin.
Ik schrijf deze verhalen voor jou en voor mezelf. Voor de samenleving en voor mijn zoon.'

‘Brief aan Cooper en de wereld’ is een autobiografisch verhaal van de in Rwanda geboren Dallila Hermans. Op haar tweede werd ze geadopteerd door Vlaamse ouders. Via dit boek wil ze aan haar zoon Cooper en aan de rest van de wereld vertellen hoe het is om als zwart adoptiekind op te groeien in Vlaanderen. Je krijgt als het ware een inkijk in haar leven als opgroeiende tiener met een kleurtje in een klein dorp in Vlaanderen.

Wat me vooral aanspreekt in dit boek is dat er niet alleen ervaringen worden gedeeld, maar ook hoopvolle oplossingen worden aangereikt. Als leerkracht onthoud ik vooral dat we waakzaam moeten zijn voor de verdoken vormen van racisme.

De vele realistische voorbeelden die Hermans aanhaalt om haar ervaring te delen met haar zoon Cooper en de lezer, kunnen zeker herkenbaar zijn bij jongeren en hun adoptieouders. Deze gedeelde ervaring kan ervoor zorgen dat de lezer zich gehoord voelt en niet alleen staat in zijn gevoel. Voor de opgroeiende jongere kan dit boek dus zeker een hulp zijn om zijn eigen negatieve ervaringen rond racisme een plaats te geven. Daarom mag dit boek een plaats krijgen op de leeslijst van onze school.

Het boek is toegankelijk geschreven, met zowel ernstige en aangrijpende delen als humoristische passages. De opdeling in verschillende hoofdstukken maakt het boek overzichtelijk en gestructureerd, wat ideaal is voor de jonge lezer. Ook de aantrekkelijke vormgeving en mooie illustraties zetten de woorden kracht bij.

Dit boek is zeker een ideale tool om het thema racisme in de klas bespreekbaar te maken. De hoofdstukken waar Hermans concrete racistische situaties beschrijft kunnen ingezet worden als lesmateriaal tijdens een stellingenspel of klasgesprek. Leerlingen die zich extra willen verdiepen in het onderwerp, kunnen het boek vervolgens lenen in de schoolbibliotheek.   

Reacties

Populaire posts