'Nederlands is inefficiënt, vol grammaticale overbodigheden'

 

Tijdens het scrollen door de online krant De Standaard kwam ik op volgende krantenkop:

'Nederlands is inefficiënt, vol grammaticale overbodigheden'

Het volledige artikel vind je via onderstaande link: https://www.knack.be/nieuws/wetenschap/nederlands-is-inefficient-vol-grammaticale-overbodigheden/article-normal-522273.html

Sterre Leufkens, taalwetenschapper aan de universiteit van Amsterdam, kwam tot bovenstaande vaststelling na haar doctoraatsthesis waarin ze 22 talen onder de loep nam. Tijdens haar onderzoek bekeek ze grammaticale overbodige elementen in de Nederlandse taal.

Uit haar onderzoek komt naar boven dat het Nederlands de minst efficiënte taal is. Volgens Leufkens bevat onze taal grammaticaal gezien de meeste elementen die eigenlijk overbodig zijn. Om deze bevinding kracht bij te zetten haalt ze het voorbeeld regenen aan.

Regen valt uit de lucht, dus kan je stellen dat bij het gegeven ‘het regent’ die het geen functie heeft. Omdat sommige woorden in bepaalde constructies geen betekenis hebben, maakt dit onze taal onnodig ingewikkeld en heel moeilijk om aan te leren. Leufkens beschrijft daarom het Nederlands als een non-transparante taal.


App van Lubos Mikusiak

Voor anderstaligen zijn deze lidwoorden een struikelblok bij het aanleren van onze taal. Vanuit mijn eigen ervaring als leerkracht Nederlandse Communicatieve Vaardigheden, merk ik dat het correct gebruiken van lidwoorden voor veel van mijn leerlingen met een anderstalige achtergrond een enorme moeilijkheid is.  Zo worstelen ze vooral met de lidwoorden de en het. De vele oefeningen die aangeboden worden, brengen niet altijd de nodige verduidelijking. De leerlingen moeten de lidwoorden vanbuiten leren, maar begrijpen er vaak het nut er niet van.

Omdat ik mijn leerlingen meer ondersteuning wou bieden bij het leren van de Nederlandse taal, ging ik op zoek naar andere mogelijkheden om zowel lidwoorden als werkwoorden in te oefenen. Zo vond ik via Klascement een link naar een app waar de leerlingen het werken met lidwoorden en aansluitend werkwoorden kunnen inoefenen.     

Concreet moeten de leerlingen de eerste letters van een woord typen en dan verschijnt het lidwoord. Op deze manier leren ze linken leggen tussen woorden en lidwoorden. Naast diverse oefeningen biedt de app ook spelletjes aan waarin de leerling voor willekeurige woorden de lidwoorden moet selecteren. Tenslotte bevat de app ook een samenvatting van regels en richtlijnen voor het bepalen van lidwoorden.

   

Lubos Mikusiak - Iedereen leest

De leerlingen mogen deze app, als extra ondersteuning, gebruiken tijdens mijn lessen. Zo kan ik hen bijstaan waar nodig. Ook thuis kunnen ze via hun smartphone verder oefenen op eigen tempo. De app kan je downloaden via onderstaande link:

itunes.apple.com/nl/app/de-het/id548051159?mt=8 
play.google.com/store/ap…iak.articuli.dehet&hl=nl

Volgens Leufkens zal de nuance tussen de lidwoorden in de toekomst langzaam verdwijnen. De oorzaak ligt hier in het taalcontact: als een grote groep mensen dezelfde nieuwe taal gaat spreken, treden er grammaticale vereenvoudigen op. Als voorbeeld haalt de taalwetenschapper Zuid-Afrika aan tijdens de kolonisatie. Het Nederlands kwam toen in contact met andere talen en de en het werden vervangen door een variant: die.

Ik vrees dat wij nog even moeten wachten op een dergelijke vereenvoudiging van de Nederlandse taal.

 

Reacties

Populaire posts