Niet schieten

 

Na de paasvakantie staat er in mijn graadklas, 3 en 4 kantoor, een bundel over criminaliteit op het programma.  Deze bundel zal behandeld worden tijdens de lessen PAV. Omdat er een deel over de overvallen van de Bende van Nijvel in verwerkt zit, plan ik als afsluiter de Vlaamse film Niet schieten.  

Aansluitend op deze film plan ik in het vak Nederlandse Communicatieve Vaardigheden een schrijfopdracht, met name een recensie. Zo wordt het thema vakoverschrijdend behandeld waardoor de leerlingen het thema misdaad vanuit verschillende invalshoeken leren verwerken. 

Om het klasgesprek dat na de film zal gevoerd worden in goede banen te (kunnen) leiden, bekeek ik de film vooraf natuurlijk zelf.

Het verhaal gaat over David Van de Steen, een van de overlevende van de Bende Van Nijvel. Hij is er als 9-jarige jongen getuige van hoe zijn ouders, zus en nog vele andere worden doodgeschoten tijdens een overval op de Delhaize in Aalst. De feiten vinden plaats op 9 november 1985. Hijzelf belandt in het ziekenhuis nadat hij wordt neergeschoten door een van de bendeleden. Hij overleeft als enige van het gezin de overval en wordt opgevangen door zijn grootouders. Zijn grootvader kan de gruwelijke feiten, die hij deels met eigen ogen heeft gezien, niet verwerken en gaat op zoek naar de daders. Stilaan komen meerdere feiten aan het licht.

De film start met een krachtige scène waarin de overval heel nauwkeurig wordt nagespeeld. Zo krijgen de leerlingen meteen een goed beeld van de onthutsende feiten die zich toen hebben afgespeeld. De film verloopt niet altijd chronologisch. Af en toe worden flashbacks getoond, wat voor sommige leerlingen uit het BSO een struikelblok kan zijn om de film goed te (kunnen) begrijpen.  Een duidelijk en goede inleiding vooraf is dus zeker aangeraden.

Met de reële nieuwsfragmenten die af en toe getoond worden, kan ik zeker aan de slag tijdens de klassikale nabespreking. De film duurt 134 minuten, wat vrij lang is. Tussen twee lesuren door plan ik dan ook een kort vraagmoment van 15 minuten in. De flashbacks die aan bod komen in de film kunnen dan ook kort besproken worden. Het is belangrijk dat alle leerlingen de film begrijpen en mee zijn met het verhaal.

De schrijfopdracht - een recensie schrijven - die gepland staat na het bekijken van de film, beschouw ik als een mooie afsluiter van het project rond criminaliteit.

Uiteraard worden de leerlingen bij het uitvoeren van deze opdracht niet aan hun lot overgelaten. Tijdens het behandelen van de bundel criminaliteit in het vak PAV plan ik aansluitend in het vak Nederlandse Communicatieve Vaardigheden een aantal lessen in die leiden tot het schrijven van de effectieve recensie. Hiervoor maak ik gebruik van het werkboek van het vak Nederlandse communicatieve vaardigheden.

Concreet zullen we eerst de eigenschappen die een goede recensie moet bevatten klassikaal behandelen. Zo weten de leerlingen waar ze op moeten letten bij hun eigen schrijfopdracht. Vervolgen bekijken we samen zowel goede als slechte recensies. Deze zullen ook uitvoerig geanalyseerd worden.

Ten slotte zal volgend stappenplan gevolgd worden: de leerlingen nemen notities tijdens het bekijken van de film, waarna ze in 3 à 5 zinnen de korte inhoud van de film noteren. Vervolgens schrijven ze hun gedachten over de film neer; hierbij mogen ze heel kritisch zijn. Alvorens ze een definitieve versie indienen, maken ze eerst een kladversie die ik nauwkeurig nakijk op zinsbouw en taalfouten. Tenslotte dienen de leerlingen hun definitieve versie in.

Ik ben heel nieuwsgierig hoe dit vakoverschrijdende project gaat verlopen en kijk er alvast reikhalzend naar uit!

Niet schietenBeeld: Pathé-thuis.nl

Reacties

  1. Beste Caroline,
    Ik heb de film ook gezien, maar dankzij jouw insteek om het door de ogen van je leerlingen te bekijken ervaar ik mijn herinnering aan 'Niet schieten' op een andere wijze.
    Jouw aandacht voor hun beleving siert je en maakt van jou een uitstekende leerkracht. Goed idee trouwens, die pauze tijdens de film waarin je de flashbacks aan bod kan laten komen. Fijn dat je er niet vanuit gaat dat de film te moeilijk is voor hen en dat je de lat niet te laag legt. Hen aanmoedigen om kritisch te zijn zal van hen mondige volwassenen maken.
    Ik heb genoten van jouw pedagogische visie en aanpak van deze film.
    Vriendelijke groeten,
    Conny Berghmans

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts