Start With Art
![]() |
Beeld: Mu.ZEE |
Tijdens
mijn zoektocht naar creatieve manieren om cultuur in mijn beroepsklassen te introduceren,
vond ik via Klasse een link naar de website van Mu.ZEE:
https://www.muzee.be/nl/start-with-art
Aangezien het museum, omwille van COVID-19, momenteel gesloten is, zijn zij op het vindingrijke idee gekomen om kunst virtueel naar de scholen te brengen. Met hun project StART with ART, ontwikkelde de medewerkers van het museum filmpjes die aansluiten bij de nieuwe, culturele, vakoverschrijdende sleutelcompetenties voor het secundair onderwijs. Voor elke vak is er een apart filmpje voorzien dat informatie geeft over één of twee kunstwerken uit de collectie van Mu.ZEE. De filmpjes kan je via volgende link raadplegen:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLUU3HOM08yETBpyv_IxUds0tWxYyzoROC
Na het bekijken van de filmpjes voor de vakken PAV en Nederlands, moet ik toegeven dat mijn vooroordeel dat ze misschien wat ‘droog’ en saai zijn, geheel onterecht was. Beide filmpjes zijn enerzijds speels en toegankelijk en anderzijds diepgaand, met aandacht voor maatschappelijke reflectie. Alhoewel de tijdsduur heel kort is, slechts 1 à 2 minuten, bieden de filmpjes toch heel wat manieren om creatief aan de slag te gaan. Zo eindigt elk filmfragment met een ludieke en leerrijke opdracht voor de leerlingen. Ook de bijhorende lesmappen zijn mooi en praktisch uitgewerkt en kan ik meteen inzetten om een les, rond de getoonde kunstwerken in de filmpjes, uit te werken.
https://www.muzee.be/nl/getfile/2Startwithartmuzeelesmapsecundaironderwijs_2685.pdf/bestand
De filmpjes werden ingesproken door Sander Gillis, presentator van Ketnet en MNM. Ze zijn heel begrijpelijk en gemaakt op maat van jongeren. Zo wordt er niet voortdurend ‘gegoocheld’ met moeilijke woorden, maar wordt alles heel duidelijk maar eenvoudig toegelicht. Dit is zeker een meerwaarde voor gebruik in het BSO. Uit ervaring weet ik dat sommige leerlingen afhaken wanneer ze moeite hebben om te begrijpen wat er in een reportage, documentaire of korte nieuwsfragmenten wordt gezegd. Dit demotiveert hen, wat uiteraard niet de bedoeling is. Ik vind het heel belangrijk dat ze kunst ervaren als iets leerrijk, boeiend, grappig, creatief en leuk, en dat ze zin krijgen om er nog meer over te ontdekken.
Zo’n initiatieven rond kunst op maat van jongeren vind ik fantastisch en kan ik alleen maar aanmoedigen. Zich openstellen voor kunst is voor sommige jongeren niet evident. Vooral mijn leerlingen uit het BSO krijgen van thuis uit weinig tot geen kennis over kunst mee. Het is zeker ook de taak van het onderwijs en de individuele leerkracht om deze leerlingen hiermee te laten kennismaken en hopelijk hun interesse en waardering op te wekken.
Deze korte filmpjes met aansluitend de mogelijkheid tot een creatieve opdracht zie ik als een ideale manier om kunst in de klas te brengen. Misschien is dit tevens een opstap naar meer en kan ik, indien de mogelijkheden er opnieuw zijn, samen met mijn leerlingen het museum aan zee effectief bezoeken. De eerder besproken kunstwerken in het echt zien geeft toch een andere dimensie aan het beleven van kunst.
Reacties
Een reactie posten